De allerkleinsten

De peutertjes hebben een klasje voor hen alleen. Het is ingericht volgens de noden van de kleintjes, wat inhoud: veel ruimte, een klimrekje, een gezellig hoekje en dat allemaal dicht bij de aangepaste sanitaire voorzieningen. We zorgen er ook telkens voor dat de groep peuters klein blijft, zodanig dat de kindjes die pas naar school komen, goed opgevangen en begeleid kunnen worden.

dav
sdr

 

De kleuters

Daarnaast is er een eerste, tweede en derde kleuterklas. De lokalen van de 3de kleuterklas bevinden zich in de gebouwen van de lagere school. Dat maakt de overstap naar het eerste leerjaar kleiner.

We werken in de kleuterklas met thema’s. Deze thema’s sluiten aan bij de belevingswereld van de kinderen en alle aspecten worden er in verweven (verhalen, liedjes, spelletjes, knutselwerkjes,…). Het thema kan cultuur of seizoensgebonden zijn: vb. sinterklaas, herfst,….

De klas is ingericht in een aantal speelwerkplekken. Hier kunnen meerdere kinderen leren samen spelen en samen werken met hetzelfde materiaal: vb. huishoek, bouwhoek, puzzelhoek,… . Daarnaast kunnen de kleuters op de computer werken of rustig een boekje lezen.

Je kleuter doet veel activiteiten in groep: een kringgesprek, kalenders, bewegingsspelletjes, sorteeroefening,… . Soms mag hij ook gewoon vrij spelen. Zo doet uw kind ook heel wat zintuigelijke en sociale ervaringen op.

De thema’s als orde, zorg, beleefdheid, pesten, liegen,… komen wekelijks aan bod in de klas en op de speelplaats.

Op stap

Onze kleuters trekken er regelmatig op uit om de omgeving van de school te verkennen: naar de markt, het bos, de brandweer, de boerderij, bibliotheek, toneelvoorstellingen,…

De kleuters uit de derde kleuterklas gaan op 2-daagse uitstap met overnachting naar de kinderboerderij.

Sportief

Bewegingsopvoeding staat dagelijks op het programma. Hiervoor maken we gebruik van een groot aanbod  bewegingsmateriaal (vb. loopfietsen, gymballen, loopklossen, parachute, ….)

Onze kleuterturnjuf zorgt ervoor dat onze kleintjes heel veel bewegen. Na de paasvakantie start onze watergewenning in de tweede kleuterklas.  In de derde kleuterklas gaan ze tweewekelijks naar het zwembad in Gistel. Daarnaast nemen de kleuters ook deel aan buitenschoolse sportactiviteiten zoals Rollebolle, Zee aan sporten,…

In het voorjaar houden we onze jaarlijkse sportdag.

 

P1040296

De verteltas

Vanaf de peuterklas wordt de verteltas mee naar huis gegeven. Op deze manier proberen we tijdens gezellige en familiale momenten de kleuters te stimuleren in hun taal ontwikkeling.

verteltas

Aandacht voor fietsvaardigheden en verkeer

Op het einde van het 6de leerjaar zijn onze leerlingen in staat om zelfstandig een parcours van 3 km per fiets doorheen Gistel af te leggen. Vanaf de peuterklas schenken wij grote aandacht aan het inoefenen van de fietsvaardigheden alsook ons veilig begeven in het verkeer telkens met fluojas en fietshelm.

hdr

 

Integratiemomenten

Onze derde kleuters proeven maandelijks van januari tot juni van een uurtje in het eerste leerjaar. Zo wordt de drempel naar de grote school veel kleiner.

P1040208

Individuele begeleiding

Sommige kleuters kunnen het op één of andere manier moeilijk hebben, bv. met het aanleren van begrippen en technieken of door het spreken van een andere moedertaal.

Die kinderen kunnen extra begeleiding krijgen van een kleuterjuf die hen op een regelmatige basis individueel bijstaat.

 

Franse les in de derde kleuterklas

Elke week komt Pistache op bezoek in de derde kleuterklas en wordt er op een speelse manier kennis gemaakt met de Franse taal.

P1040068

foto pistache

Het verteltheater

In samenwerking met de bib worden er regelmatig prentverhalen vertelt op een creatieve manier.

P1040287

Slaaphoekje voor de peuters

Voor de peuters is een schooldag een lange dag. Ze krijgen de gelegenheid om over de middag een dutje te doen in ons slaaphoekje.

P1040295